Hösten är tillbaka!

Hej alla fina, hösten är tillbaka och jag också! Hoppas att du haft en jättefin sommar vart du än har befunnit dig. Det känns som alla svarar ganska så lika på frågan om hur sommaren har varit? -Den blev inte riktigt som vanligt men den blev bra ändå.

Själv blev jag äntligen sambo med min kärlek och i den processen ingick även att sonen flyttade ut (på riktigt) från att ha semibott i Götet medans studier pågick i Kalmar. Mycket reflekterande denna sommar alltså. Dessutom flyttar vi runt på kontoret också och får en chans att även där titta på vad 15 år innebär. Underbart och lite sorgligt. Livet pågår. Tiden går.

Och den pandemi som vi trodde skulle vara ”över” efter sommaren biter sig fast och det känns som världen kommer att behöva hålla andan ännu en tid.

I sommar var jag ju också med i ytterligare en tidning, Tidningen Hälsa och predikade mitt budskap. Att peridosk fasta inte är diet utan en livsstil. Jag blir lite tokig på att samtliga tidningar jag nu varit med alltid sätter rubriken, Camilla gick ner 17 kg!!. För mig är det en hälsosam livsstil som KAN innebära att man tappar lite i vikt, men det kan också innebära att du istället får en annan inställning till mat, näring och energi som påverkar dig posivit. Jag fortsätter ju med fastan, inte för att tappa fler kilon, utan för att det får mig att må helt otroligt bra. Att fasta läker alla matdemoner jag tidigare haft. Och även om det nu  finns en massa löst skinn på kroppen så vet jag att hjärtat och andra organ får en chans att göra sitt jobb på bästa sätt.

Jag får mycket frågor kring kolhydrater, fortfarande, och det finns inget enkelt svar. Jag vet ju att populärvetenskapen osv gärna vill hitta enkla lösningar och helst lyfta fram en sak som vi gör ”fel”. Överhuvudtaget så är vi lata av naturen och vill helst göra så lite som möjligt och hitta ETT sätt att leva. Om det inte funkar så vill vi också gärna hänga någon. Tänk på, när ni läser den typen av böcker, att det är anekdoter. Även jag skriver ju om en förändring i mitt liv, och det är ju också en anekdot. Även de supportgrupper som är jag med i och som har 500.000 medlemmar  där de vittnar om hur bra de mår med fastan, så är det deras berättelser och ingen forskning. Jag kommer skriva ett helt inlägg om kolhydrater som har ett oförtjänt dåligt rykte.

Det är för tidigt att dra slutsatser i mycket av det som vi gör idag. Att äta enligt olika protokoll tex, vi vet inte vilka de långsiktiga konsekvenserna blir av det. Man behöver följa människor under väldigt lång tid, även då, det är oerhört svårt att dra slutsatser. Man måste testa sig fram.

Det vi däremot kan förstå är hur vi tänker och att de val vi gör påverkar oss just nu och kanske framåt. Det kan vi påverka. Att våga lyssna och lära känna oss själva, det är något vi faktiskt kan påverka. Att känna kontroll, det är ett svajigt vertyg som bygger på viljestyrka. Viljestyrkan kan vi inte lita på. Vi är helt enkelt olika starka under olika perioder av dagen, veckan ja i livet. Att då inte piska upp sig med självhat för att man bara vill äta chips en hel lördag, är vägen framåt. Förstå istället vad som händer dig som gör att du vill äta chipsen. Då lär du dig något något. Då kommer du närmre den riktiga frågan.

Det är så jag försöker närma mig personer som ett eller annat sätt vill prata med mig om sin livssstil. Vilka mönster som finns och varför man tror sig hamna i dem. Kan vi ändra tanken liten, göra lite bättre val? Vill vi? Och såklart varför?

Alla kroppar är vackra och alla kroppar måste få synas, jag är helt med dig där. Det är oerhört viktigt att prata representation av kroppar och hud. Våra vackra maskiner som klappar och går, dag in och dag ut. Du tar väl hand om ditt hus? Din bil? Dina hobbys? Din trädgård. Relationer? Din kropp då?

I vår pågående pandemi och länders sätt att hantera den så finns det också en hel del som diskuteras fram och tillbaka, krav på tex munskydd. Forskning från USA så sent som igår onsdags visade också på att fetma är en oerhört stor faktor gällande hur kroppen klarar av  covid-19. Med fetma räknas ett BMI på 30 och över. Det handlar då om faktorer som rör både hjärtats och lugnornas förmåga att stå ut men man har även sätt en koppling till hormonet leptin. Det som kallas ”mättnadshormonet” men som givetvis har många andra funktioner också (precis som andra hormoner). Leptin bildas i kroppens fettväv, och dessa funggera som receptorer mellan viruset och vårt immunförsvar och kan alltså i detta fall påverka hur väl rustat man står inför en infektion.

Så igen, att bära på för tung kostym, för många kilo, innebär stora utmaningar för hur din kropp skall kunna ta hand om dig, genom hela livet.  <3

Jag ville inte börja höstterminen med en uppläxning, jag ville bara säga hej och hoppas på att vi snart få ses och kramas igen. Annan forskning kring oxytocin, vårt anknytningshormon, höjer nu en varningsflagga som menar att bristen på beröring och möten kommer att ge större effekter över tid än viruset. Men vi vet inget än. Inget vet egentligen något om det mesta (även om många känner sig kallade). Vad jag vet, är det börjar kännas jobbigt att inte kunna ses och resa och det kommer vi att få betala för på ett eller annat sätt. Tills dess, var rädd om dig. Ta vara på din magiska maskin. Glöm inte att lägga handen över hjärtat och känn hur det slår bara för dig.

Puss, kram pch förlåt.

 

Please follow and like us:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.