Life hacks – snart sommar!

Hej alla, jag har påbörjat ett gäng poster som ligger och skaver i min ”draft”. Kanske är det för att det händer så mycket i världen just nu och mina ”topics” känns ganska så banala. Ni som känner mig, och inte bara läst mig här, vet att jag är en person som alltid har åsikter. Om allt. I skolan så tröttnade mina skolkamrater på mig och när det ringde ut och jag ville ställa en siiiista fråga så suckades det ganska mycket bland bänkraderna.

Jag skulle kunna använda denna blogg till att ventilera sakernas tillstånd men jag väljer att avstå. Jag väljer att jobba med min egen kunskap istället för att basunera ut vad jag känner i sociala medier, vilket är ganska nytt för mig. Jag valde att ta en paus från Facebook när pandemin var ett faktum och jag är bara sporadisk på Instagram. Jag orkar helt enkelt inte lyssna på alarmister eller på de som tycker att det inte är ok att posta blommor eller egentillverkad pasta när världen håller på att gå under. För mig är det dock viktigt att hålla två saker i huvudet samtidigt.

Med det sagt, så fortsätter jag att skriva om hälsa här. Kanske ger det dig 10 min där du tänker på annat? Kanske är det så att om vi skall rädda alla, kanske skall vi börja med att rädda oss själva först. Inte på ett egositiskt sätt utan tänk på syrgasmasken på flygplanet. ”Ta först på dig din egna mask, innan du hjälper barnet eller din medpassagerare”.

Så över till ”syrgasen” 🙂 Hur mår du? Hoppas att du inte fått viruset och att du följer restriktionerna. Om du fått det eller någon i din omgivning så hoppas jag att du och ni har återhämtat er.

Mitt i all denna kris så hamnade jag i två tidningar samtidigt förra veckan, ICA Kuriren och Hemmets Journal. Det blev en väldans massa mail efter det. Och även om jag tycker att det var ett kul sammanhang att vara med i så blev jag lite besviken på andemeningen, dvs allt handlade om fastan som ett sätt att gå ner i vikt. Jag var väldigt tydlig med att inte prata om periodisk fasta som en diet utan snarare som ett life hack, ett enkelt sätt att hålla sig frisk och allert. Nu skrev de om min viktframgång och att jag kan unna mig pasta och vin 🙂 Men ok, fine. Ja jag äter vad jag vill, i princip, och det kanske är svårt att förstå när man samtidigt gått ner i vikt?

Människan är inte en sårbar liten varelse  utan har evolutionerats genom att INTE kunnat äta 5 ggr om dagen. Tänk om vi på stäppen sagt att åhhhhhh jag är hangrig!! Jag måste ha mellis annars döööööör jag?? 🙂 Vi är starka och vi är överlevare. Vår kropp är otroligt bra på att få allt att funka, även under ”svält”.

Jag har varit i kontakt med sjukvården nu under våren för vad jag trodde var ett ljumskbråck, men så var det inte. Jag har en kanal (en avlång cysta) som ligger mellan organen och som kan fyllas ibland. Den kanalen håller på att krympa ihop nu men den syns eftersom jag inte har bukfett längre som gömmer den. Pjew såååå skönt, men vad min kirurg sa, efter alla provtagningar var att ”herregud” sicka testresultat du har! Alla mina värden är helt fantastiska. Med mina gener är det oerhört härligt att höra, för ni vet ju att jag har metabolt syndrom i familjen med ett gäng andra livsstilsrelaterade diagnoser. Det är detta som skapar min motivation.

För man kan faktiskt se mina snart 3 år som fastare som ett life hack, för mig har det gjort skapat en såpass stor förändring i mitt liv att jag ibland gråter av lycka och tacksamhet. Jag har hittat guld. Jag kommer aldrig att gå tillbaka. Visst finns det dagar som är jobbigare än andra men man rider igenom det. Det är en livsstil, en livsstil som också startat andra kedjor av förändring. Jag har inte bara utbildat mig i hälsa, jag har också haft förmånen att stötta andra. Det är också någonting jag vill fortsätta att göra. Det ger allting en mening.

För livet och hälsan är något att satsa på. Men det finns inga shortcuts eller enkla snabba vägar, vad än söndagsbilagorna säger. Och det handlar om så mycket andra saker än just vad vi äter och hur vi rör oss. Mat och näring är så mycket mer än att bara ge energi, men det är en ganska ny tradition. För många är det en religion, en snuttefilt, eller rutin. Om vi inte är nöjda med vad mat och näring är för oss så måste vi börja med att fråga oss ”varför”? Äter du för mycket? För lite? Fel? Hur vet du det? Det vi äter skall ju få oss att må bra, inte tvärtom. Du kanske har diagnoser som gör att viss mat får dig att må dåligt? Men vet du säkert att det är så? Tänk på att inte ta din läkares dietistkunskaper på allvar. Det är, tyvärr inte en del av deras utbildning. De kan däremot testa dig och kanske komma fram till vad som saknas eller vad du har för mycket av. Men om de säger att du INTE skall äta ditt och datt, eller fokusera på att äta DETTA. Kolla med en dietist istället eller en näringsfysiolog.

Eftersom fastan snabbt blev mitt livs life hack så jag också börjat med andra saker, för som jag skrev tidigare så skapar det kedjor av förändring. Jag använder mig av rödljusterapi på kvällen och nu, denna vecka så har jag börjat duscha kallt på morgonen. Jag haaaatar att frysa så detta är verkligen en utmaning men det finns såååå många hälsoeffekter av detta så jag tänker på dem samtidigt som jag djupandas och faktiskt idag, efter 4 gånger så kändes det redan lättare. Jag började med 2 x 20 sek och idag blev det 2 x 1 min. Wiiihuuuu!!! Om du inte redan läst om att duscha kallt eller kallbad, googla! 🙂

Så fasta, sov, älska, ät bra, använd rött ljus, duscha kallt, promenera och yoga!! Där har ni det! Livets hack! Då kommer du att orka ta hand om världen också. Sammanhang och oxytocin!! Lägg till lite carbs on carb + vin. Winning!!!

Jag lovade ju att skriva om surdegar och pasta… jag veeet men det får bli nästa gång… hehe… Jag skall sluta lova, jag lovar hahahahaah…

Var rädd om dig nu! Världen behöver dig!! Kärlek och förlåt.

Please follow and like us:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.