Rökning del 2

Hej igen, här kommer lite av en fortsättning på min förra bloggpost som handlade om det ”nya” rökförbudet. Flera av er hörde av sig och tyckte att det var en hysterisk ny lag och överförmynderi . -Vad skall förbjuda härnäst? Godis, bilar? osv..

Jag ville därför utveckla mina tankar här istället för bemöta era kommentarer via mail och mess. Jag ber om ursäkt om ni tyckte att jag var ”snäv” och ”hård”.

Visst förstår jag att många reagerar på själva förbudet i sig och det är väl fine men kanske att detta inte handlar om er? Kanske detta handlar om omsorg för andra? Det är ju den passiva rökningen som är sååå jobbig. För oss om lider av detta så är det svårt att förstå hur ni kan reagera så starkt. Du kan ju välja, vi kan inte det. Jag har dessutom en superjobbig situation hemma just nu när min granne röker vanlig tobak och weed för fullt och öppnar sina fönster eftersom hen uppenbarligen inte vill ha in röken i lägenheten i sin lägenhet. Istället fylls mina rum med röken. Jag vet och förstår att jag inte säga till grannen att hen inte får röka på eller röka i sitt hem men det påverkar min miljö hemma jättemycket. Jag vet inte heller vilken granne det är och jag anser inte att det är mitt sak. Hur tycker ni att jag skall agera då? Jag har alltså inget val.

Jag lägger inga som helst moraliska värderingar kring droger, jag är nog mer liberal än man kan tro men det är när det påverkar andra som jag kanske framstår som en moralist. Ni som känner mig vet ju att jag verkligen inte är det. Vad var och en gör själv är helt upp till den individen det är när det påverkar andra som jag reagerar. Då anser jag att dina val inte längre bara är dina. Eller jag vill vädja till dig att bredda dina tankar till att förstå att det påverkar alla runt omkring.

Luften är inte fri för den som inte kan välja. Skall jag flytta? Jag har bytt bord på uteserveringar och skuttat över till andra sidan trottoaren när folk spatserar med en cigg. Visst är förbud en krånglig väg att gå men eftersom folk inte verkar känna empati med dem som har svårt att andas in rök så finns det väl inget annat sätt? Vi lever också i en kultur som bejakar ”mina rättigheter” hit och dit, jag har rätt till detta och detta. Vi pratar sällan om vilka skyldigheter man har?

Så du som på riktigt tycker att det nya rökförbudet inskränker på ditt privatliv och försämrar livskvalitén för dig. Jag vädjar ändå till att försöka förstå vad det innebär för oss andra passivrökare, vi som inte kan välja.

Sedan är det ju nästan komiskt att man jämför ett utökat rökförbud med censur. Seriöst? Och till er som undrar vad som kommer att förbjudas härnäst? Godis, socker eller bilar. Tänk på att du faktiskt kan dricka alkohol överallt idag. För 20 år sedan var det väldigt restriktivt med serveringstillstånd. Så visst förändras hur vi ser på tillgång och efterfrågan? Och visst kanske inte ”staten” skall bestämma hur vi skall leva. Men när individer sätter sin egen ”rätt” framför omsorg om andra då välkomna jag ändå ett förbud som detta. Framförallt eftersom luften inte är fri för oss som inte kan välja.

Ta hand om dig. <3

Please follow and like us:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.