Ett steg mot rökfritt!

Hej! Har du kanske redan gått på semester? Är du kanske i Almedalen? Oavsett så har du säkert inte missat att det från och med i dag är förbjudet att röka på uteserveringar och hållplatser etc. Att röka i det offentliga rummet blir svårare med andra ord och jag känner bara att: äntligen!

Egentligen tycker jag faktiskt att det borde vara förbjudet att röka på trottoarer och torg etc också, men det kanske blir svårt att lämna över bevakningen av att detta efterföljs till någon?

Förstå mig rätt nu, jag är ingen moralist. Vad du gör i din lägenhet/balkong är helt upp till dig men så länge som du bestämmer dig för alla andra skall behöva dra in skiten i lungorna så reagerar jag. Varje morgon när jag går till jobbet samgår jag med en kvinna/tjej som alltid tänder en cigg vid hållplatsen och hostar och fräser men ändå skall dra ner röken i lungorna och dessutom bjuder hon in mig och alla andra genom att se till att vi också får en massa rök i våra. Jag brukar då öka takten så att jag kan köra ikapp henne eller byta sida. Hon anser sig alltså ha rätten att förstöra vår morgonpromenad.

Jag är en gammal festprisse. Jag har lagt tusentals timmar på krogen och jag kommer ihåg när ”alla” rökte inne på krogarna och man fick duscha av sig när man kom hem. Klädena blev förstörda av all rökdoft. När det sedan blev förbjudet att röka på krogen och alla istället ställde sig utanför blev jag ensam kvar i baren som väskvakt och jag missade en massa ”action” utomhus. Jag har aldrig varit en rökare, men tagit en cigg ibland mest för sällskapet. Jag har aldrig lyckats dra halsbloss. Någonting i mig har aldrig velat att kroppen skall få nikotinkicken.

Jag har nämligen sett på väldigt nära håll (mamma) vad ett nikotinberoende gör med oss och hur fruktansvärt svårt det är att sluta. Under hela min barndom försökte mamma att sluta men det gick inte. Hon är sedan länge rökfri men snusar. Jag tror att det är hennes kamp med rökningen som gjort att jag aldrig ville börja. Nu är jag väldigt glad över det men när man har vuxit upp på 70-talet så var det så självklart att alla skulle röka, snygga livsstilsannonser med löften om sexighet, manligt och kvinnligt eller frihetssökande cowboys osv. Man rökte i bilen, på flyget, hemma på kontoret, krogen osv. På 80-talet rökte många i skolan och man startade med en kampanj för att få ungdomar att sluta ”Non smoking generation”.

Att röka är inte snyggt, coolt eller ”frihet”.  Det är inte bara lättare för dig att dö i hjärt-kärlsjukdom, cancer eller andra kroniska lungsjukdomar som kol om du röker, du riskerar också att utsätta alla dina medmänniskor för passiv rökning som också leder till en ökad risk att dö i förtid. Så om du struntar i din egen hälsa respektera i alla fall dina medmänniskors? Vi kan inte välja nämligen. Så snart någon tänder en cigg så har hen beslutat att alla i dess omgivning också skall röka. Vi kan inte välja, men du kan. Sedan kan vi ta upp lite ytliga grejer som att huden och tänderna sabbas. Man kan se på huden i ansiktet att någon är en rökare. Inte så piggt och fräscht faktiskt. Så om inte dina döende lungor är tillräckligt för att skrämma dig så kanske din fåfänga är det?

Så alla som tycker att ”fan, får man inte leva som man vill längre???” Jo, raring, det får du, men inte lika länge som andra som fimpat. Och vad du gör hemma är din bissniss men så fort du tar en cigg på promenaden så tänkt på alla oss som hellre håller andan än att gå i närheten av en som rökar.

När jag får frågan om hur man skall leva lite ”sundare” så brukar jag börja med att säga ”fimpa”. Idag finns dessutom jättemånga bra sätt att få hjälp. I min utbildning gick vi igenom de olika vanligare ”beroenden” som påverkar vår livskvalité, dvs alkohol, rökning, narkotika, sex, spel, shopping och mat. Vi pratar om olika beroendepersonligheter och man ofta använder mer än en ”drog”. En alkoholist röker eller snusar ofta, sex och spel används också ofta tillsammans. Någon som röker kanske inte vill sluta röka med risk för att gå upp vikt osv. Viktigt är att förstå vilka triggers man har och varifrån de kommer om man överhuvudtaget skall bli motiverad att sluta.

Jag vill inte moralisera för mycket, vem är jag att göra det. Det är verkligen fritt fram för alla att leva sitt liv som man vill och önskar. Vad du gör med din kropp är ditt beslut. Men när det gäller rökning så har jag nolltolerans faktiskt, eftersom det påverkar alla runtomkring. Jag hade mer tålamod tidigare men nu när jag vet hur mycket kroppen skadas så är det verkligen helt oförsvarbart att rökare utsätter andra för detta. Vad du gör själv är ditt beslut men utanför din dörr, där kan vi andra inte bestämma. Tänk på det. <3

Please follow and like us:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.