Fantastiska kroppar!

Så, med anledning av säsongstart för ”Biggerst loser VIP” och ”Kroppphets” så kände jag att jag behövde göra ett inlägg om våra fantastiska kroppar. Jag tyckte om Mia Skäringes program om kropphets, jag tyckte bara att hon kanske själv bet sig lite i svansen när hon kom farligt nära att själv göra kropparna till de objekt som hon var ”trött på”. Slutsats, alla kroppar duger precis som de är och då behöver man inte ständigt visa upp ”vanliga” kroppar. Vi fattar liksom poängen ändå. Det blir lite väl övertydligt. Meeeehn med det sagt, jag tyckte annars att hon gjorde en personlig ansats.

Och visst duger alla kroppar, all slags färg, alla åldrar och alla slags kön!! Jag älskar att vi också har fått en mycket större variation och representation i reklam och annan media, även om det är en lång väg kvar.

Det råder en slags hälsorevolution och jag fattar att många är trötta på att höra om hur man skall leva och vad man skall äta. Jag förstår också att man suckar och känner att ”det kommer ju nya rön hela tiden”, men så är det faktiskt inte. Det är klick- och mediaindustrin som vill få oss att tro att det finns nya fix för ett perfekt liv och de är också bra på att se till att DU inte känner att du har ett perfekt liv eller lever fullt ut. Och visst kommer det ny forskning men inte i den omfattning eller i det tempo som vi tror. Om man läser Nordiska Näringsrekommendationerna här t ex så skriv dessa om typ var 10 år och om du läser på Livsmedelsverkets sida här så kan du chilla lite.

Kroppen är fantastisk och vi borde vara tacksamma och ödmjuka inför det arbete den gör hela tiden för att hålla oss friska. Du har möjlighet att styra ganska mycket av din hälsa via din val. Hur mår du? Vill du jobba med kroppen eller mot kroppen? Vi har fått ett antal kort att spela med när vi föds och en del av dem kan vi skylla på våra föräldrar (eller förlåt, gener) 🙂  men det är ju inte bara gener utan även den miljö du föds in i och växer upp i som skapar förutsättningarna senare i livet. Vad vi har runt oss och vilka val vår omgivning gör påverkar oss även senare i livet.

Vad är då en hälsosam kropp? Självklart tycker jag att man skall älska sin kropp sålänge man mår bra i den kropp man har. Om man börjar få ont eller olika symtom så kan det vara läge att de över sina val. Detta gäller såväl ”smala” som ”tjocka” och alla däremellan. Det finns inget som säger att en smal kropp är mer hälsosam än en fylligare kropp men ren fetma innebär risker. Man kan vara smal och fet samtidigt, en s.k pommesfrittesfigur. Man måste se till kroppskomposition, andelen muskler och fett. Att ha några kilo för mycket kan vara bra men ”hull” och ”fetma” är olika skalor och fetma är inte hälsosamt. Det finns många konsekvenser av fetma. Så även om vi skall älska och bejaka våra kroppar hur de än ser ut så kan det bli tufft för kroppen att bära för tungt lass och svårt de för inre organen att utföra sitt jobb.

Och vi åldras, och kroppen blir äldre (förhoppningsvis). Men ålder är ingen diagnos som behöver fixas, däremot  kan vi behöva ändra vår kost och hur vi är aktiva när kroppen åldras då den har andra behov. Här är det också skillnader på män och kvinnor (ja, jag vet).  Det är skillnad på manligt och kvinnligt hormon och våra hormoner är kommunikatörer mellan våra celler, så ja, det finns skillnader. Nuff said.

Så vad handlar min text om egentligen? Jo, jag älskar min kropp och är oerhört tacksam över dess styrka och kämparglöd! Jag vill att du skall vara snäll emot och ta hand om dig och din fantastiska kropp. Alla kroppar är inte vackra och vissa är vackrare än andra men det spelar ingen roll. Vad som är vackert skiljer sig genom sekel och kulturer så det kan vi bara lägga ner direkt: Däremot kan kroppar med för mycket eller för lite fett på kroppen behöva göra andra val, så att hjärtat och hjärnan får vara med oss så länge och värdigt som möjligt. Att röra på sig, men inte för mycket. Att vila och sova gott. Att äta balanserat och för ge näring till kroppen. Det är inte rocket science direkt men det kan vara så enkelt.

Så visst kan man tjafsa om BMIs vara eller icke vara, eller om hälsorevolution och kroppshets. I slutändan måste det vara upp till var och en att bestämma och känna efter hur hen mår. Inte i en instagramspegel utan fysiskt och mentalt. Och det är inget ”fel” i att vilja vara fin. Det är inte ”fel” att medge för sig själv och/eller andra att man vill känna sig attraktiv. Vad det innebär för dig, däremot är det som är viktigast. Därför är det viktigt att olika kroppar, färger och kön syns i media. För vi påverkas av det vi ser, jag fattar det. Jag är inget undantag. Men eftersom jag aldrig under min egen uppväxt fick se flickor som såg ut som jag, så fick jag liksom hitta min egna bild (also known as ”personlighet”) Det var så man sa då, hon har en fin ”personlighet” 😀 . Jag var smal, tanig och rödhårig. Det var inte lätt på 70-80-talet. Men å andra sidan så fanns inte ”the internet” och jag förstår hur tufft det måste vara att vara ung nu. Framförallt som tjej. Därför är det viktigare än någonsin att prata om hur vi mår, egentligen. Inte bara i denna kropp utan framförallt i denna själ. Och de båda funkar inte utan varandra. Så ta vara på dig, hela dig.

Do U. <3 kram

Please follow and like us:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.